Frasse filat fram världsrekordlax i frigolit!

Den 21 december 1997 fångades tidernas tyngsta insjölax, en Vätterlax med vikt 20,4-kilo och längd 110 cm Då det begav sig skinnmonterades jättelaxen samt en täljdes som träfisk. Östgöten Kenneth ”Frasse” Fransson gjorde skinnmonteringen och Värmlänningen Jan-Ove Appelgren täljde till träfisken

Förutom skinnmonteringar gör Frasse numera även fiskar i frigolit! Finessen med en artificiell troféfisk är att originalet kan släppas levande åter. Man behöver således inte döda fisken för att kunna bevara den. Det som fordras är att några bra bilder på fångsten tas samt att fiskens längd och omkrets noteras. Fakta som Frasse sedan utgår ifrån och parar samman med pappersmallar från sparade skinnmonteringar. I gömmorna finns bl.a. mallar på gäddor i vikterna från 0,85 kg till 19,2 kilo. Gösmallar finns från 0,70 kg till 11,70 kilo. Abborre från 50 gram till 3,15 kilo.

Att skapa en konstgjord fisk som ser levande ut ur ett block av frigolit är inte gjort i en handvändning. Det har tagit Frasse i runda slängar 20 år att komma dit han är idag. Hans senaste tillskott i skepnad av frigolitfisk är Världsrekordlaxen (20,4 kg) från Vättern. Då det begav sig gjorde han en skinnmonteringen (finns bevarad) och nu, januari 2014, har jättelaxen uppdaterats i frigolit.

Besök Kenneth Franssons hemsida Frasses Fiskmontering

Bildtext: Den 2 april 1998 var det laxfest på östgötasidan av Vättern. Framsynta Ödeshög kommun uppbackade av näringslivet i kommunen har låtit välkände ”konservatorn” Kenneth Fransson i Linköping färdigställa en skinnmontering av den svenska sportfiskerekordtabellens mest makalösa fångst, Dennis Gustavssons insjödrömlax (20,4 kg) fångad från land vid Vätterns strand (Öninge) den 21 december 1997. Laxen finns nu till beskådande i Biblioteket i Ödeshög. Den avtäcktes under stor pressbevakning. Inslag från händelsen kunde bland annat ses på TV 2 i måndags kväll i programmet Landet Runt.