Fortum satsar många miljoner på en ny kompensationsodling för lax och öring i Forshaga

svt värmland fortum laxodling forshaga 28 april 2015

Fortum satsar mellan 80-90 miljoner på en ny kompensationsodling för lax i Forshaga var en av nyheterna som under tisdagen den 28 april 2015 fick uppmärksamhet i SR P4 Värmland-> och SVT Nyheter Värmland->

Citat SVT Nyheter Värmland; ”Tanken är att anläggningen ska försörja hela Värmland med laxyngel – och samtidigt bli en turistattraktion.

– Det är en långsiktig satsning för att säkerställa odlingsverksamheten så att den fungerar bra – idag och i framtiden, säger Tomas Utter, projektledare på Fortum till SVT Nyheter Värmland.

Först i Sverige
Redan nästa sommar vill man påbörja arbetet med en hypermodern kompensationsodling för att föda upp laxyngel. Man vill placera anläggningen intill forsen vid den gamla Forshagakanalen och tanken är att den ska locka turister. Det blir glasväggar så att besökarna kan gå runt och titta på fisken och odlingen med ett cirkulerande vatten- och reningssystem blir den första i sitt slag i Sverige.

– Det finns sådana här anläggningar i Tyskland och Danmark, men Forshaga blir först i Sverige, säger Tomas Utter.

Projektet är fortfarande i sin linda. Fortum måste bland annat söka tillstånd i Mark- och miljö domstolen, kommunen måste göra om detaljplanen för området och så ska de omkringboende tillfrågas.

Ska ersätta gammal odling
– Det är ett spännande projekt, i och med att det är en stor satsning som kan bli en stor turistmagnet för Forshaga säger Urban Ledin, miljöchef i Forshaga.

Laxodlingen i Forshaga är tänk att ersätta den gamla som i dag finns i Gammelkroppa.

– Innan alla beslut är fattade så vet vi ju inte riktigt vad som kommer att hända med Gammelkroppa. Det kanske finns några andra intressenter som är villiga att ta över verksamheten i Gammelkroppa för någon annan typ av odling, säger Tomas Utter”.