För säkerhetens skull – kolla båten innan fisketuren

810000 båtar sverige outdoor björn blomqvist sportfiske fiske

Färska siffror visar att det finns 810 000 båtar i Sverige. Merparten av dessa flytetyg är förhållandevis små och lämpar sig till fiske i små och skyddade vatten. Gör för säkerhetens skull en koll av båten innan fiskturen. Eventuella läckor är bra att upptäcka i strandnära läge. Är det en roddbåt ska årorna vara anpassade till båtens bredd och vara fräscha. Det är minst sagt urtråkigt att försöka ro med åror som inte passar båten. Tro mig, jag vet.

En båtfisketur ska var kul och krångel med en så simpel grej som ett par åror är onödigt. Om båten är motordriven (el eller bensin) ska naturligtvis snurran vara tillförlitlig och ha bränsleförråden påfyllda. Ett ankare, tallriksankare eller en dragg med 20 meter ankarlina bör också finnas ombord. Fiskar man i mörker krävs dessutom belysning, vilket inte så många verkar tänka på.

Alla som medföljer bör vara försedda med flytplagg eller flytväst. Kläm inte ombord fler personer än vad tillverkaren rekommenderar. Ytterligare en sak man kan göra innan man kastar loss är att förebyggskissa. Det är åtskilliga personer som under årens lopp druttat i drickat då de stående balanserat på relingen för att uträtta sina behov. Intag av alkoholhaltiga drycker i kombination med båtåkande/fiske är inte över huvud taget lämpligt. Säkerheten först gäller både för egen farkost och av hänsyn till andra båttrafikanter.

Ps. I Sverige finns det 95 700 sjöar, 300 000 kilometer vattendrag och över 200 mil kustvatten.