Fångade Vätterharr på Abu Reflex spinnare

I Vätterns klara och kalla vatten huserar Sveriges sydligaste bestånd av harr. Ett bestånd som enligt experter är i nedåtgående och förslag har därför väckts att fångstförbud på Vätterharr ska införas. (I Hjoån leker i år dock rekordmånga harrar!) Fångstförbud är en sak medan fiskeförbud är en annan.

Spöfiska Vätterharr från land, flytring eller båt är för vissa synnerligen spännande. Torrflugefiske via flugspö är den vanligaste metoden. Dock händer det att Vätterharren gapar stort över ett plåtbete som följande ”old story” visar. Den utspelade sig fredag afton den 28 augusti 2009. Det var då som Daniel Johansson från Hjo tillsammans med två fiskekamrater klev ombord i en liten plasteka med aktersnurra för vidare fiskefärd till Skäret utanför Hjo hamn. Grynnan Skäret ligger cirka 400 meter utanför vågbrytaren och är i fiskekretsar känt som ett hett abborr- och harrhak.

Abborre var den spinnfiskande trions fiskemål. Haspelutrustningen som Daniel fiskade med hade han lånat av sin far. Fiskegrejorna mötte vatten för första gången i slutet av 1960-talet och var således väl infiskade. En ABU Reflex spinnare 7 gr Zebra, även den styva 40 år gammal, satt i beteshaken. Hur mannarna än slängde och dängde med sina beten så uteblev nappen. Helt plötsligt blev himlen svart, en åskfront med blixt och dunder var på väg ut över sjön. Herrarna lättade därför kvickt ankar för att ge gas mot land. Båtfärden gick inte speciellt fort. Därför lät Daniel spinnaren spinna och studsa i vågorna bakom båten. Helt oväntat som en blixt från klar himmel kröktes Daniels spö av tyngden från attackerande fisk. Fisken i linändan var ingen större kämpe utan kunde enkelt vevas in till båten för att därefter lyftas ombord. Kolla in grabbar, vilken grann sik jag fångat, sa Daniel. Väl iland och i fiskkunniga vänners lag blev den förmodade siken rätt artbestämt till en harr. En harr som mätte 48 centimeter och fick vågens siffror att visa 720 gram.

Läs historien om Abu Reflex spinnarens tillkomst—>