Drömfisk – Lars Kvicker fångade 10,7-kilos landlax i Vättern

storlax vättern lax insjölax gullspångslax landfiske dupp fluga lars kvicker smejebacken 29 dec 2015

En Vätterlax med vikt 10,7 kilo och längd 95 cm fångades från Mellboöns vinterhala klipphällar den 29 december 2015 av Lars Kvicker från Smedjebacken, Dalarna. Tillsammans med fiskevännen Leif anlände de till Vätterns strand vid sjutiden på morgonen efter en 23 mil lång bilresa. Lars är sedan slutet av 1990-talet en inbiten landlaxfiskare och har under årens lopp hunnit med att kasta ut sin tubfluga från Vätterns branta stränder på Östgöta- och Västgötasidan–>
åtskilliga gånger.

Upprinnelsen till Lars landlaxfiskeintresse härleds till Dennis Gustavssons fångst av rekordlax (20,4 kg) från Öninge den 21 december 1997. Lars inledde sin landfiskekarriär på Östgötasidan av innanhavet. Fiskelyckan stod honom omgående bi och en blanklax på prick nio kilo blev först ut att kröka hans spö. När det gäller Västgötasidan av Vättern är det sträckan norr om Granvik som gäller. Mellboön är ett av hans favoritställen. Så sent som 2014 knep Lars en 5,1-kilos på Mellbo. Dessförinnan har en 8,4-kilos gett honom tajt line med utkast från just Mellboön. Tisdagens (29 dec.) besök på Mellboön var de yttre förhållandena vindpinade och isiga. Minusgrader i kombination med vattenstänk på klippor och hällar är lika med varning för halt fotlag. Halkbroddar parat med försiktigt fotarbete rekommenderas.

Grejorna som Lars tacklat upp var rulle, ABU Ambassadeur Pro Rocket 6500 laddad med 0,40 mm nylonlina. Spö, Shimano 13 fot -80 gram. Kastdupp 50 gr flytande, ca 4 m lång 0,33 mm nylontafs, tubfluga med silver kropp och svart vinge spetsad med en 6:ans trekrok. Vid 11-tiden cirka 20 meter ut från land attackerades flugan av en fisk. Den starka vinden gjorde att linbågen var påtaglig, vilket i sin tur minimerade direktkontakten med fisken. Lars konstaterade dock att fisken på kroken satt fast. Kompisen Leif tillkallades via mobilsamtal att snarats dyka upp och agera håvmästare. Leif hade gått runt hörnet för att testa ett annat fiskeställe en stund tidigare. Fajten var lam förutom vid ett tillfälle då laxen i ett utras sökte friheten vid några bränningar. Efter några få minuters dragkamp nätades laxen, en på Berkley digitalvåg vägd till 10,7 kilo. Senare på eftermiddagen innan hemfärd lyckades även laxfiskare Leif att bli laxfångare via en 5,1-kilos silverfisk. En lax som slogs som en galning innan den till slut kunde nätas.