Det Vätterlax för Gustav i Team Bertan

team bertan vättern trolling gustav österplan lax 9,14 kg 93 cm

Gustav Österplan (en av herrarna i fyrmannalaget Team Bertan->) gjorde vid lunchtid den 12 juli en ensamtur på Vättern söder om Hjo i närheten av Vraket. Vinden, en 10 m/s västanfläkt var besvärande, toppades med ruffiga vågor samt spöregn från ovan. Gustav fick efter en stunds bök och stök åtta drag i sjön. Fyra beten på djupriggarna och två på var sida bakom plannerboard.

En av de ytliga strängarna hade viktats med 10 gram bly och spetsats med en Ismo Mini sked i linändan. Anrättningen fiskades på babord pulka i cirka två knops framfart. Runt tretiden skrek det till i rullbromsen på Ismospöt. (Hugget föll ungefär i samma område som snipfiskare Urban Bäckström tidigare i år fångade en 90 cm kort 10,3-kilos Gullspångslax->)

Linan rann av spolen i ett rasande tempo. Efter 280 fots utdrag stannade fisken. Båten fick gå på autopilot under tiden som kampen varade. Efter en kvarts drypande dragkamp gjordes ett första misslyckat försök att håva en krumbuktande lax. Nya spänntag togs. Andra chansen uppenbarade sig tio minuter senare. Med håvskaftet i ena handen och spöt i andra lyckades till slut Gustav måla in en silverblank lax i rymningssäkert garn. Gullspångslax: vikt 9,14 kilo och längd 93 centimeter antecknades i fångstjournalen.