Carolina Classic 28” – en äkta trollingbåt!

Att guida från en stor båt som är fabriksbyggd för ett tufft båtsportfiske är för många bara en dröm. Johan Abelfishing Abelsson är en av några få svenska fiskeguider som under senare år omsatt storbåts-drömmen till en verklighet då han våren 2009 införskaffade en Carolina Classic 28 fotare från USA. En äkta trollingbåt gjord för att tåla tuffa sjö- och fisketag. Kapten Abelsson har således bidragit till att lyfta nivån inom det svenska guidefisket ytterligare ett snäpp. Sjösäkerhet parat med komfortabel trolling är ledorden.

En privatperson i Baltimore var båtens första ägare. Han nyttjade den till att fiska på Lake Huron, en av de Stora sjöarna i norra USA. När Mr Abelsson fick nys om båten hade den gått ynka 550 timmar. Väl i Sverige byttes ”original-spisarna” ut mot två splitter nya Volvo Penta D4:or Green Commitment. Dieselmotorer som enligt reklamen är ”toppmoderna och ger högre prestanda och mindre miljöpåverkan, en fördel för brukaren och miljön”. Gediget skrov från USA med ”gröna” Volvo-motorer i maskinrummet låter som det bästa av två världar! Vid 20 knops fart sväljer D4:orna med sin sammanlagda motorstyrka runt 470 hk cirka 2,5 liter diesel per sjömil. Båtens toppfarten ligger på upp emot 35 knop. Tanken rymmer 200 gallon, vilket är lika med 757 liter. Förutom motorbyten har även propellrarna ersatts med moderna blad. Den 8,6 meter långa och 320 centimeter breda Carolinan väger fullutrustad och fulla tankar 7,2 ton. Kraften vid gaspådrag är imponerande och tvingar båten att tungt och stabilt plöja sig fram genom vågorna.

Att sedan tackla beten och fajta fisk från en båt med ett akterdäck stort som en mindre dansbana gör ju inte saken sämre. Allt ombord andas trollingfiske fullt ut, från minsta lilla stuvfack och skåp med draglådor till de blanka spöhållarna i mängd. Bara en sådan sak som att insidan av friborden är vadderade. Allt för att skydda benen på den fiskande då han tar spjärn vid fiskefajten tyder på väl insatta konstruktörer och att de som byggt båten har en gedigen känsla för båtsportfiske. Johans mesta hemmahamn är Simrishamn med ytterligare några andra angöringsplatser utmed sydkusten och ibland också på danska Bornholm.

Februari 2014. Johan Abelsson rapporterar 15 landade Östersjölaxar på två dagars (5 & 6 feb) fiske. Tre av laxarna behölls, vilka hade klippta fettfenor som synligt bevis att de var odlade. De två största silvertorpederna vägde 13 och 15 kg. Bästa bete var lätt blyade Ismo Magnum Water Melon framdragna bakom ”nya” Black Beast stl.M paravaner