Bureälvens övre fvo skyddar gösen via nätfiskeförbud, fångstbegränsning och fönsteruttag.

Nätfiskeförbud i fem år, en ”bag limit” på tre gösar fiskare/dygn där fisken måste vara inom spannet 40-55 cm för att behållas samt saluförbud av fångsten är vad som numera gäller i  Bureälvens övre fvo alla vatten.

Sjön Burträsket i samhället Burträsk (Västerbottenostens hemvist) är ett av vattnen där nya regler gäller. Nämnda träsk anses som ett av Norrlands vassast gösvatten, åtminstone i antal gösar som hankats upp ur sjön. Även en och annan stor gös har bärgats i Burträsket. Så sent som september 2013 pimpelfångades från båt en 90 cm lång och omkrets 51 cm vassfenad best på 7,5 kilo. Höll i spöt gjorde pensionärsfrun Naima Petterson.

Ett ökat fisketryck (spö och nät) har fått Bureälvens övre fvo styrelse med dess ordförande Anders Öhlund i spetsen att reagera samt agera genom att införa nya regler till skydd för gösen i området.

Citat från Norran; ”– Vi har ju en ganska unik gösstam här uppe, och det gör att vi har ett hårt fisketryck sommartid. Vi har upplevt att gösen har minskat i storlek, snittvikten går nedåt. Därför har vi bestämt att vi ska införa lite restriktioner gällande hur mycket man får ta upp och hur stora de får vara. I slutändan hoppas styrelsen att fiskare runt i kring Bureälven har förståelse för intentionerna bakom beslutet. Det här görs absolut inte för att jävlas med någon, utan vi gör det för att vi ska kunna få ett hållbart fiske för många år framöver, säger Anders Öhlund”.

Hur räknar man ålder på en fisk? Klicka här……..

Svenskfångad gös med imponerande ålder, rekordhög faktiskt, så fångades en sådan i sjön Gopen i Bjursås-Leksands fiskevårdsområde september 2011. Gösen visade sig efter åldersanalys på SLU vara någonstans 27-29 år gammal och detta trots att den inte var större  än 70 cm med vikt 2 940 gram