ABU GARCIA fördjupar samarbetet med SFFF

För att bekvämt kunna fiska på hav och sjö behövs en båt. Inga problem, då det finns en uppsjö av båtmodeller att välja bland, åtminstone om man är hyggligt vig och kan hoppa ombord i ett huj. Däremot om man har funktionshinder och vill båtsportsfiska på egen hand är utbudet av båtmodeller minimalt. Det är som sagt lagom kul när fiskelusten får stå tillbaka för att det inte finns en båt som fungerar med rullstolen. Undantaget är den svenska båten Fred 25 som funkar för alla.

Jonas Nilsson från Norrtälje råkade i början av 2000-talet ut för en allvarlig olycka och blev invalidiserad från bröstet och nedåt. Från att sedan barnsben ha ägnat sig åt fiske från båt och brygga var det plötsligt färdigfiskat. Jonas är dock en person med osedvanligt stark vilja och önskade därför så fort som möjligt komma ut på sjön igen. Naturligtvis från egen båt, men nu med den skillnaden att båten måste vara lätt att äntra sittande i rullstol.

Det var lättare sagt än gjort att hitta en sådan specialbyggd skuta. Den som söker ska finna tänkte Jonas och 2008 kom han i kontakt med Fred Bergqvist som var i full färd med att ta fram en prototyp av en hanterbar båt. Efter att Jonas kollat ritningarna blev det tummen upp. De två herrarna bildade ett gemensamt bolag för att kunna jobba vidare med projekt Hanterbara båtar. Vid Båtmässan i Göteborg våren 2010 kunde en hanterbar Fred 25 presenteras för allmänheten. Jonas blev först ut att fiska från en Fred 25. Tilläggas kan att Jonas är mycket engagerad i föreningen Stockholms Funktionshindrades Frilufts och Fiskeförening (SFFF) som han är upphovsman till. Syftet med föreningens tillkomst var att alla människor, oavsett status, ska kunna få njuta av frisk luft, gärna båtledes.

Pressmeddelande: ABU GARCIA fördjupar samarbetet med SFFF (Sveriges Funktionshindrades Frilufts-och Fiskeförening) med grundaren Jonas Nilsson tillsammans med Ella Micalsen som är utbildad fiskeguide skapar möjligheter för människor med funktionshinder att utöva ett aktivt friluftsliv med fiske som viktigt inslag. Från och med 2014 ingår SFFF i Team Abu Garcia, och deltar i fisketävlingar i och utanför Sverige. – Det känns verkligen bra att samarbeta med SFFF, säger Abu Garcias försäljningschef Olle Lidesjö. – Att ge rörelsehindrade möjlighet att komma ut i båt och fiska känns fantastiskt vi skall göra vad vi kan för att stötta deras aktiviteter.