Snipåkare Snabbtrollade Strike Pro = Segervapnet i Laxcup Vättern 2014

S som i Snipåkare, Strike pro vobbler lika med Seger var vinnande koncept för Team Hanken från Karlsborg i 2014 års upplaga av Laxcup Vättern. Radarparet Roland Pettersson (ägare av fiskemaskinen, en Vättersnipa som byggdes 1962) och kapten Per Engquist satsade på närfiske alldeles utanför Karlsborg, Vanäs udde och söderut i riktning Gräshult.

Vinnarbåten drivs av en åttahästars, en-cylindrig motor, som i bästa fall får skutan att forsa fram i sex knop. Ytligt släpfiske i snudd tre knops fart med Strike Pro vobblers i de gångbara färgerna 905G samt nya 143V över bottendjup 6-8 meter gav laget segern via fem laxar.

Tävlingens tyngsta lax, en 7530 gram tung blankfisk fångades av Tomas Borg i lag Bertan från Tibro. En 7,5 cm Strike pro (färg 143V) var det ”tunga” betet.

Totalt vägdes det in 47 laxar (47 lag deltog) fördelade på 30 båtlag. Medelvikten per fisk noterades till 4,58 kilo.

Laxcup Vättern är en närande tillställning och årets upplaga i genererade över 72 000 kronor till framtida utsättningar av smålaxar. Att kompensera ett uttag av 47 laxar kostar i runda slängar 12 000 kronor. Laxcup Vättern är bevisligen den trollingtävling (tack alla deltagare + sponsorer) i Sverige som fullt ut, och detta med råge, visar hur en seriös släpfisketävling kan (bör) genomföras för att inte uppfattas tärande. Endast en tävlingsdag (6 dec) av två planerade kunde genomföras. Söndagens fiske blåste inne…