Svenske Cernold en tonsäker skeppare efter blåfenstuna i Kroatien

Peter Cernold har för tredje året i rad släpat sin båt bakom bilen den långa vägen från Åkersberga till Jezera, Kroatien. Det är storviltsfiske i skepnad av blåfenstuna m.fl. snabbsimmare som lockar och drar Under vistelsens gång gästas herr Cernold av hugade fiskekompisar. Senast i raden är det Berra Mårdh som äntrat skutan. Duon fick under lördagen den 16 augusti uppleva ett tonsäkert fiske av sällan skådat slag. Totalt betvingade duon tio blåfenstunor, på en dag!!!

Peter berättar; ”En lite kylig morgon runt 24 grader. Vindarna var från öster och ett molntäcke så långt ögat kan nå. Perfekt väder för bra fiske. Försökte beräkna driften till mina positioner. Såg en strömkant med blått vatten. Grymt bra. Beten tacklas, och ut med linorna. Första fisk efter 10 min. Efter det upplever vi något jag aldrig varit med om tidigare. Lägger i två linor igen – omedelbart dubbelhugg. Jag tar det ena spöt, Berra det andra. Jag vet att jag måste ta in min fisk snabbt för att hjälpa Berra. Får in den på 5 min. Tack för tävlingserfarenhet! Landar även Berras fisk. Vi tittar på varandra. Helt sjukt! Lägger ut linorna igen. Nytt dubbelhugg. Noterar direkt att det är grövre fisk – 600 meters utras! Får upp min fisk snabbt, men inte utan problem. Fiskarna är minst sagt starka. Landar en 50:a samt en 60 plus. Totalt landar vi tio blåfenstunor, världsklass”.

Följ Peter Cernolds tonsäkra fiske på Cernoldfishing.com–>

Ps. Visste du; att Öresund en gång i tiden var en av världens bästa fiskeplatser för Atlantisk Blåfenstuna?
Göteborgaren Jan Olsson har skrivit om Skandinaviskt blåfenstunafiske.

Citat;
Troligtvis fångades de första tonfiskarna på spö i Europa utanför Själlands odde i slutet av 20-talet. Detta var inledningen till ett drömfiske, som under några decennier lockade storviltfiskare från när och fjärran till Öresund. Även I Norge spöfångade engelsmän i Trondheimsfjorden under slutet av 20-talet tonfiskar på närmare 300 kg. I Öresund var det exceptionellt kort gångtid till fiskeplatserna. Sundet ansågs därför vara den tonfiskarena i hela världen där man hade bäst chans att under en dag matcha flest tonfiskar. I regi av Skandinavisk Tuna Club – bildad 1949 – arrangerades under många år en internationell storviltfisketävling i Öresund. Årligen drogs det mellan 1946 och 1952, 300-400 tonfiskar i Sundet.

Det bästa året var 1948 då närmare 600 blåfenstunor fångades. Även några år i början av 60-talet var mycket bra med ca 100 fångade fiskar årligen. Senaste gången det fångades en tuna i Öresund var år 1964.

Nu när 1000-tals nordiska sportfiskare har topputrustade fiskebåtar att matcha tonfisken från, är den borta från våra vatten. Hade tonfisken funnits kvar här, hade platser som Helsingborg, Varberg, Marstrand och Strömstad varit världsmetropoler i sportfiskevärlden med allt vad det innebär i klingande turistvaluta. Enbart ”stillsamma” safariturer för att se fisken hoppa skulle omsätta miljonbelopp.